lauantai 1. helmikuuta 2014

Polar Loop -aktiivisuusranneke - kokemuksia

Olen nyt käyttänyt reilun kuukauden verran joululahjaksi saamaani Polar Loop -aktiivisuusranneketta. Olin katsellut kyseistä laitetta jo jonkin aikaa sillä silmällä, että tuossa olisi mukava laite ja näinollen olinkin tosi iloinen saadessani sen yllätysjoululahjaksi! Tässä muutamia ajatuksia ja kokemuksia laitteesta.

Polar Loop on yksi useista uusista ranteessa pidettävistä käyttäjän aktiivisuutta mittaavista laitteista. Se rekisteröi käyttäjän liikkeet liikeanturin perusteella ja päättelee siitä minkälaista aktiviteettia käyttäjä harrastaa. Ranneke jakaa käyttäjän aktiivisuuden liikeanturin ja asennon perusteella viiteen eri aktiivisuuskategoriaan: makaaminen, istuminen, seisominen, kävely ja juoksu. Näiden perusteella ranneke arvio käyttäjän energiankulutuksen. Mikäli ranneke paritetaan Polarin sykevyön kanssa, paranee energiankulutusarvio selvästi. Pelkkään liikeanturiin perustuva arvio ei luonnollisesti voi olla tarkka esimerkiksi painoharjoittelussa, missä syke nousee, mutta käden liike ei kuitenkaan ole välttämättä niin aktiivista, että se laskettaisiin juoksu-kategoriaan.

Ranneke on toiminut minulla erinomaisesti ja sen vaikutukset ovat olleet juuri sellaiset kuin Polar on suunnitellut ja kuten mainoksessaan esittää! Aktiivisuuspalkin seuraaminen on ajanut minut lenkille usein silloinkin, kun "ei oikein jaksaisi kiinnostaa" ja olen huomannut usein käveleväni lähikaupan sijaan hieman kauemmas, että saisin lisää askeleita ja aktiivisuutta. Lisäksi olen kieltäytynyt monta kertaa autokyydistä kiipeilyreeneihin ja sen sijaan kävellyt paikalle. Pyöräily on myöskin jäänyt tässä kuussa hyvin vähälle ja kouluunkin olen ajanut pyörällä vain silloin, kun aikataulujen vuoksi en olisi kerennyt kävellen. (noin 25min kävelymatka suuntaansa)

Kuukauden aktiviteetit. Suurin osa päivistä on yli 100% päiviä.

Rannekkeen pikku näytön lisäksi tietoja omasta aktiivisuudesta voi seurata webbipalvelun avulla, johon tiedot siirretään laitteen lataukseen käytettävän usb-kaapelin avulla. Kaapeli on aivan omanlaisensa, eikä dataa voi synkata normaalilla joka taloudesta löytyvillä usb-mini/mikro-usb -kaapeleilla, mikä on hankalaa etenkin reissuun lähtiessä, kun pitää muistaa ottaa matkaan laitteen oma kaapelinsa. Rannekkeen akkukestoksi lupaillaan noin viittä päivää ja käytännössä akku on kestänyt sen mitä luvataan. Sykevyön kanssa paritettuna aika on varmasti lyhyempi. Ranneketta ei siis tarvitse olla latailemassa vähän väliä, tosin itse olen ladannut useamminkin, sillä olen halunnut synkata dataa talteen webissä katseltavaksi. Tietojen synkronointi onnistuu myös Polar Flow -mobiilisovelluksella, joka tosin toistaiseksi on julkaistu vain iOS laitteille, enkä näinollen ole päässyt sitä vielä testaamaan. Odottelen innolla Androidsoftaa.

Aktiivisuuspalkin lisäksi laitteessa on luonnollisesti kello, sekä kalori- ja askelmittarit. Mikäli rannekkeen kaverina olisi Polarin H6 tai H7 sykevyö, näyttäisi ranneke myös sykkeen. Aktiivisuusmittari vertaa käyttäjän liikkumista Polarin kiinteästi määrittämään vuorokausittaiseen suositukseen. Tämä vuorokautinen suositus perustuu Maailman terveysjärjestön aikuiselle suosittelemaan fyysisen aktiivisuuden määrään. Tähän kaipaisin itse säätövaraa, että omaa aktiivisuustavoitetta voisi nostaa, sillä esimerkiksi tammikuun tilastoa katsellessa näkyy alle 100% päivät olevan aika vähissä. Tämähän tietenkin kertoo että liikun tarpeeksi suosituksiin nähden, mutta jos haluaisin pitää tavoitteet jossakin tietyssä tasossa, olisi kiva jos mittarin saisi säädettyä tälle tasolle. PolarFlow -webbipalvelussa voi oman harjoitustaustan ja oman tyypillisen päivän asetuksia säätää, mutta en tiedä muuttaako tuo tavoitetasoa. Harjoitustausta minun viikottaisilla liikuntamäärillä on "Puoliammattimainen" mikä on minusta aika hauskaa, sillä tämmöinen vähän vajaa 10h/vk tuntuu mielestäni olevan melko kaukana mistään ammattimaisuuteen viittaavasta.

Kalenterinäkymä aktiiviselta viikolta

Kalorikulutusmittari laskee käyttäjän tietojen perusteella peruskulutuksen ja lisää siihen liikeanturin perusteella arvioidut lisät päälle. Tähän saisi lisää tarkkuutta sykevyöllä, jollaisen aion kyllä hankkia jossakin välissä. Harmi, ettei Sports-Trackerin bluetoothvyö ole yhteensopiva. Tätä kirjoittaessani huomasin, että Polar on laajentanut liikuntasovellus Polar Beat:in Android-version tukea myös Samsungin Galaxy Note 2:lle, joten otanpas sovelluksen samontein testiin. Mikäli sovellus näyttää potentiaaliselta haastajalta Sports-Trackerille, pitänee alkaa säästää rahaa sykevyöhön! Olisi kätevämpää, mikäli aktiivisuus ja treenitiedot olisivat näkyvillä samassa webbipalvelussa nykyisen kahden eri palvelun sijaan.
Kunhan myös Polar Flow -sovellus tulee Androidille, pääsee testailemaan miten aktiivisuusranneke ja puhelin pelaavat yhteen. Tämän jälkeen myös rannekkeen paikallaanolohälytyksistä olisi iloa, kun puhelin huutelisi milloin on tullut istuttua liian pitkään paikoillaan.

Viikon aktiivisuusyhteenveto

Unen määrän seuranta tuntuu olevan aika pitkälti vain suuntaa-antava. Esimerkiksi tätä kirjoittaessanikin nukuin edellisenä yönä kymmenisen tuntia, mutta Loopin mukaan vain 6h 58min. Tiedän kyllä pyöriväni ja heräileväni aika paljon, mutta ranneke ilmoittelee minun välillä istuvan pitkiäkin aikoja yöstä. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan pyörin vaan jotenkin sellaiseen asentoon että ranneke luulee minun istuvan, eikä laske näitä aikoja uniajaksi. Unen määrään on siis vaan suhtauduttava suuntaa-antavasti. Kilpailevissa tuotteissa ei automaattista uniajan tunnistusta käsittääkseni olekkaan, joten niissä pitäisi muistaa kirjata itsensä nukkumaan joka ilta. Tällainen automaattisesti tunnistava on huomattavasti helpompi.

On ollut muuten jännä nähdä kuinka paljon oikeasti pyörin unissaan. Tiedän nukkuvani yleensä aina huonosti ja levottomasti ja niin näyn tosiaan tekevän. "Istumisen" lisäksi toinen unen määrään tilastoissa vaikuttava asia on yöllä vessassa käynti. Jos käy esim aamuyöstä vessassa, ei ranneke laske tämän jälkeen nukuttua aikaa enää uneksi. Pari kertaa ranneke on myös luullut yöllä, ettei se ole kädessä. Tästä en osaa sanoa mistä johtunee. Alla olevassa kuvassa näkyy yöllisiä "istumisia", poissa kädestä oleminen (ranneke on siis ollut kyllä tietääkseni kädessä) ja kuudelta ylhäällä käynti jonka jälkeen ei nukkumista ole enää laskettu.

Päivänäkymä 

Iso miinus laitteelle tulee sen painikkeesta. Kapasitiivinen hipaisupainike on todella huono. Välillä se toimii niinkuin kuuluukin ja pieni hipaisu riittää aktivoimaan näytön ja vaihtamaan näkymää. Välillä taas ranneketta pitää naputella pitkän aikaa hakien eri kohdista parempaa toimivuutta eikä silloinkaan ranneke ota välttämättä useampaa painallusta peräkkäin ilman naputtelua ja kohdan hakemista. Välillä sormi saa olla osittain näytön päällä ja välillä taas selvästi näytön ulkopuolella. Tähän olisi kyllä pitänyt Polarilla panostaa selvästi enemmän... Pieni miinus on myös rannekkeen säätötavassa. Ranneke pitää leikata mukana tulevien ohjeiden mukaan sopivaksi. Mikäli vahingossa sattuukin leikkaamaan liikaa, niin sepä olikin sitten siinä eikä ranneketta saa enää ranteeseensa. Tarkkuutta siis tämän kanssa!

Muutamasta miinuksesta, lähinnä painikkeesta ja epästandardista johdosta huolimatta, Polar Loop -aktiivisuusranneke on erinomainen laite! Olen tykännyt rannekkeesta todella paljon ja se on saanut minut liikkumaan silloinkin kun intoa ei muuten olisi ollut. Päivittäisissä askareissa ja liikkumisissa on tullut muutoksia Loopin ansiosta, joten uskon tästä olevan oikeasti hyötyä terveydelleni. Onhan ranneke myös näöltään tyylikkään yskinkertainen ja mukavasti kädessä kulkeva rannekellon korvaaja. Suosittelen ranneketta lämpimästi kaikille, joita oma terveys ja liikunnan seuranta kiinnostaa!


Tammikuun aktiivisuusyhteenveto
Tammikuun statsit:
aktiivista aikaa: 6 päivää 15 tuntia
askelta: 473256
kilokaloria poltettu: 93147





2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä hyvästä jutusta, olen miettinyt tämän ostamista ja mukava kuulla vähän kokemuksia :) terkkuja muutenkin! Kyylään aina välillä täällä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos näistä raapustuksista on ihan hyötyäkin :) Kiitos ja terkkuja takaisin! Kyylätä saa toki ja kommenttien saanti on kivaa :)

      Poista