maanantai 10. helmikuuta 2014

Vuoden 2014 juoksutavoitteet

Nyt on viimeinenkin testijuoksu tehty ja ensi viikolla alkaa ohjelmoitu harjoittelu tämän vuoden ja samalla elämäni ensimmäiseen oikeaan juoksutapahtumaan. Tähän mennessä juokseminen on ollut minulle vain satunnainen harrastus, josta olen tykännyt, mutten ole koskaan ottanut siinä mitään tavoitteita. Enkä ole myöskään harjoitellut sitä systemaattisesti. Jotain pieni lenkin pituuden ja nopeuden tavoitteita on toki ollut, muttei mitään isompaa. Tälle vuodelle päätin tähän tulevan muutoksen ja aloin miettiä kiinnostavia tavoitteita, joita kohden olisi mukava alkaa treenaamaan. Luonnollinen vastaus tähän on tietenkin maraton, mutta alottelijana päätin kuitenkin aloittaa ensin puolikkaalla sellaisella.

Puolimaratonin juokseminen ei sinällään ole minulle paha rasti, testasinhan jo syksyllä pystyväni juoksemaan sen. Kylmiltään extemporena juostuna aika ei todellakaan ollut hyvä (2h 23min), mutta todistin itselleni pystyväni juoksemaan kyseisen matkan. Sitä ennen en ollut juossut edes 10km matkaa melkein vuoteen. Nyt reilun neljän kuukauden satunnaisen juoksentelun (alla olevasta kuvasta näkyy juoksukerrat ja kuukausittaiset matkat) jälkeen tämänpäiväinen testipuolikas meni jo aikaan 1h 47min. Tähän testiaikaan olen erittäin tyytyväinen, sillä juoksemaan lähtiessä tavoite oli alittaa kahden tunnin raja. No tavoite täyttyi aika kivasti! =) Juostessa oli aivan mahtava fiilis. Seuraavaksi pitääkin alkaa miettiä tavoiteaikaa johon kevään puolikkaalla tähtään.

Realistisen tavoiteajan päättämiseen kaipaisin vinkkejä kokeneemmilta juoksijoilta! Mikäli siis osaisit antaa jotakin vinkkiä näiden pohjatietojen perusteella, niin olisin kiitollinen!

Juoksulenkkini. Lokakuun 3. päivä oli eka puolikas testi, Helmikuun 10. toinen. Aika 2:23 -> 1:47

Vauhtikestävyystestinä kävin muutama viikko sitten juoksemassa myös Kovan Kympin. Kymppi meni aikaan 47:35. Tähän olen ihan tyytyväinen ja se kertoi minulle, että jaksan pitää yllä vauhtia kovemmallakin keskisykkeellä (172bpm).

Treeniohjelmana puolimaratonia varten aion pitää Polarin sivuilta löytyvää 12. viikon maratonohjelmaa. Aloitan ohjelman mukaisen treenin maanantaina 17.2. ja tällöin aikaa tapahtumaan on 13 viikkoa. Yksi viikko on siis varattu sairasteluiden ja muiden esteiden varalle. Tähän oli tarkoitus ottaa useampi viikko, mutta tuon aloitustesti juoksu viivästyi...

Ainakin ensimmäiseen koitokseen, eli puolikkaaseen asti käytän treenien seurantaan kännykkäsovelluksia, joko Sports-Trackeria, tai Polar Beatia johon tilasin juuri sykevyön. Kesän aikana haaveissani on hankkia kesätyöpalkoilla Polarin vasta julkistama V800 gps-sykemittarin. Nopeuden, matkan ja ajan seuranta on kerta huomattavasti helpompaa ranteesta vilkaisten, kuin kännykkää taskusta kaivellen. Polar kiinnostaa merkkinä, koska Polar Loop -aktiivisuusranneke teki erittäin positiivisen vaikutuksen ja webbipalvelu vaikuttaa hyvältä. Rainmakerin blogista löytyyV800:n betatestiraportti, joka saa ainakin minun kiinnostuksen heräämään!

Palautumisaikojen ja treenikuormituksen seurantaan olisi Omegawave kiinnostava työkalu, mutta sen(kin) myötä tuleva kallis sykevyö ja kuukausimaksut ovat vielä ainakin tämän kevään aikana vähän liikaa opiskelijan budjetille. Pitänee miettiä kesän ja kesätöiden tultua uudestaan.

Yleisenä liikunnan ja aktiivisuuden mittaajana ja motivaation tuojana toimii edellisessä postauksessa esittelemäni Polar Loop -aktiivisuusranneke.

Treenien ja fiiliksieni matkassa pysyy parhaiten seuraamalla minua Twitterissä.

Sports-Tracker -profiilini
Juha_Hulkkonen@Twitter

Tavoitteet 2014:


Ensimmäinen tavoite: virallinen puolimaraton suoritus Kajaani Street Run -tapahtumassa 17.5.2014. Aikatavoite päivittynee kevään ja reenien edetessä.

Toinen tavoite: MIKÄLI puolikas sujuu hyvin ja homma kiinnostaa, kokonainen maraton joko Raatteen Maratonille Suomussalmelle 30.8. Kiiminki Maraton -tapahtumassa 20.9.2014 tai Kuopio Maraton 6.9.2014

Näiden lisäksi kiinnostaisi osallistua johonkin maastopuolikkaalle esimerkiksi 13 vaaran maastomaratonille Vuokattiin, Vaarojen maratonille Kolille, tai Pyhän Tunturimaratonille. Näitä pitää vielä miettiä. Olisihan ne jänniä kokemuksia ja hieman erilaisia kuin tavan maantieläpsyttelyt.

- Juha

"Hyvän" puolimaratoniajan jälkeen jaksaa hymyilyttää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti