keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kasvisviikko, kokeilematta ... ?

Syyskuun lopulla ja lokakuun alussa media, etenkin sosiaalinen semmoinen oli täynnä hypetystä lihattomasta lokakuusta. "Kaikenlaista joutavaa hömpötystä, kokeilematta paskaa!", minä ajattelin. Mikäs mies se semmoinen on joka ei lihaa syö? Noh, asia jäi kuitenkin ilmeisesti jossain määrin itämään mieleen, sillä lokakuun toisella viikolla sain yhtäkkiä päähäni, että kokeilempa piruuttani olisiko kasvisruokavaliolla mahdollista selvitä hengissä kokonaista viikkoa! Taustalla oli ajatus siitä olisiko olo kevyempi kasvislinjalla. Näimpä siis päätin kokeilla kasvisviikkoa. Heti lähtökohtaisesti päätin, että jos touhu alkaa vituttamaan tai pupunruoasta tulee vain vihaiseksi niin lopetan välittömästi itteni kiusaamisen. Twitterissä sain kannustusta kokeiluun ja vinkkejä ruokavalioon, joten näimpä homma starttasi maanantaina 14.10.

Lähtökohdat ja ruokasuunnitelmat

Aamupalaan ei tullut uuden ruokavalion myötä mitään uutta, joten fiilis aamupalan jälkeen oli ihan normi. Lounaaksi minulla oli matkassa vain kaupan valmisannos caesar salaattia ja mausteena puolikkaan sitruunan mehu. Lounaan jälkeen olo oli kyllä kevyempi, mutta meinasihan se usko loppua heti kättelyssä noin kevyellä lounaalla. Mutta välipalahedelmät auttoivat ja selvisin kuin selvisinkin hengissä kotiin päivällisen tekoon. Ennen päivällistä ohjelmassa oli kuitenkin ehkä projektin haastavin vaihe! Piti selvitä pitkän ostoslistan kanssa citymarketin sokkeloiden läpi. Listalla oli paljon semmoisia eväitä mistä minulla ei ollut kuin kalpea aavistus missä suunnassa niitä mahdollisesti on. Harhailun ja myyjältä apua kysymisen jälkeen kaikki olivat kuitenkin matkassa ja pääsin kotiin kokkailemaan.

Linssimuhennos oli epäilyttävästä ulkonäöstään huolimatta yllättävän hyvää ja kyllähän tuo maha täyttyikin. Sapuskaa jäi vielä seuraavan päivän lounaaksi salaatin kanssa.

Linssimuhennosta

Tiistaina vuorossa oli porkkana-soijarouhepihvit, jotka olivat aika hyviä, vaikkei vetelät klöntit suoranaisesti pihviä muistuttaneetkaan. Kaverina oli salaattia ja pestokastiketta.

Porkkana-soijarouhepihvejä

Keskiviikkona askartelin sieni-kiinankaalikääryleitä, taaskin pestokastikkeen ja salaatin kera, jotka olisi olleet oikein erinomaisia, ellei täytteestä olisi tullut hieman liian mausteista laitettuani kokonaisen kasvisliemikuution puuroriisin sekaan. Mutta hyvin upposi kuitenkin ja jäi lounaalle!

Sieni-kiinankaalikääryleitä

Torstaina oli vuorossa nopeampi eväs: kasvispapupata. Tämä oli hyvää, vaikkakin aika mautonta. Minä tykkään pavuista, mutta harmillisesti pavut ei tykkää minusta ja niimpä nytkin oli sitten maha ihan turvoksissa ja pahana papujen puputuksen jälkeen. Noh, tulipaha kuitenni kokeiltua. Tulihan tätä lapioitua myös seuraavan päivän lounaalla.

Kasvispapupata

Perjantaina askartelin taas hieman nopeampaa evästä, Pastaa soijabolognesella. Tästä tuli kyllä aika onnettoman makuista. Ilmeisesti mausteita olis pitäny olla reilusti enempi, tai sitten eri mausteita mitä ohjeessa tarjoteltiin. Tätä taas myös lauantaina.

Pastaa soijabolognesellä

Viikonlopun menu meni aikalailla erilailla kun olin alustavaan suunnitelmaan raapustanut. Lauantaina lounaaksi söin edellispäivän soijapaskaa. Iltapalaksi meinasin tehdä kasvislasagnea, mutta suunnitelmiin tuli muutosta ja söinkin vaan salaattia parin lämpimän karjalanpiirakan kera.

Salaattia ja karjalanpiirakoita

Sunnuntaina tuli nukuttua pitkään ja aamupala & lounaan sijaan tulikin vetästyä brunssi, johon kuului juustomunakasta reilun kasviskasan kanssa. Päivälliseksi rakenneltiin lauantain ohjelmassa ollutta kasvislasagnea ja jälkkäriksi sain vaaleita mokkapaloja. Lasagnesta tuli mautonta, mutta onneksi mokkapalat pelasti kasvisviikon viimeisen aterian.

Kasvislasagnea

Lopputunnelmat viikosta ovat ihan yllättävän positiivisia. Ennakko-odotuksista huolimatta en ollut nälkäinen kuin muutaman kerran ja vihainen en laisinkaan, sensijaan vallitseva olotila oli lähinnä utelias. Olo oli vähän kevyempi, mutta normaalia mahaongelmaa esiintyi kuitenkin. Eli siinä mielessä kasviksista ei ollut apua. Kasvisten ja salaattien syönnissä ei ollut sinällään mitään uutta, sillä olen aina syönyt lihan lisäksi reilusti kasviksia ja etenkin tässä tälle syksyä, kun on tullut oltua semisti karppauslinjalla. Itse ruoat oli ihan yllättävän täyttäviä ja hyviä, vaikkakin valitsemani ruoat oli vähän turhan työläitä valmistaa työpäivän jälkeen. Töiden jälkeen ei kerennyt tehdä muuta ku rakentaa ruoan, käydä lenkillä ja sitten pitikin mennä jo nukkumaan. Mitään lihanhimoa ei tullut, mitä nyt muutaman kerran kanssaruokailijoiden liharuoillaan vouhottaessa teki vähän mieli, joten ongelmia kasviksissa pitäytymisessä ei ollut.

Tämän kokeilun myötä minulta on kysytty aionko jatkaa kasvislinjalla pidempäänkin. No en! Ihminen on luotu sekakäyttäjäksi... eiku... kaikkiruokaiseksi! Joten syön kyllä ehdottomasti lihaa ja kalaa jatkossa, mutta satunnaisesti voisi kyllä lisätä ohjelmaan myös jonkun kasvispäivän.

Kasvisviikon päivittäisiä tunnelmia voi jälkikäteenkin tarkastella Twitteristä tägillä #kasvisvk
Mitäs jännää sitä seuraavaksi keksisi kokeilla?

- Kasvishömppä-Linon

2 kommenttia:

  1. Hyvä kokeilu ja erinomaisen hyvä raportointi. Kyllä kasviksillakin elää. Itse syön nykyään lihaa paljon vähemmän kuin pari vuotta sitten. Syitä on monia, mutta en käy niistä nyt saarnaamaan. Soijaruokiin suosittelisin soijarouheen keittämistä kasvisliemessä ja mausteeksi myös soijakastiketta (ja tomaattia ja sieniä sekä pitkää hauduttamista). Ja jos ei tarkasti halua mennä kasvislinjalla, niin lihaliemi on sekasyöjän makuun jopa parempaa. Kiehautus lihaliemessä, liotus ja paistaa sipulin kanssa voissa. Tulee makua.

    Itsellä vähän enemmän treenaavana huolestuttavaa riittävä proteiininsaanti kasvispainotteisella safkalla. Proteiinia pitäisi saada luokkaa 100-150g/vrk, joten rahko, raejuusto, juusto, siemenet ja pähkinät sekä proteiinipitoinen palkkari on hyvin edustettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Kyllähän niillä tuntuu elävän. Noita soijan keittämisiä kasvis/lihaliemissä vois kokeilla tässä joku päivä :)

      Poista