lauantai 28. huhtikuuta 2012

Juoksenteluhommia

Aikaisemmin kevättalvella kirjoitinkin ajatuksesta juosta tänä kesänä maratoni. Ajatus on vieläkin pyöriskellyt mielessä, mutta toisaalta tälle kesälle on suunnitelmissa niin paljon kaikenlaista muuta, että taidan tyytyä vain puolikkaan kirmaamiseen. Tosin pitää katsella tilannetta kesän edetessä.

Puolikkaan juoksuun olisi mahdollisuus jo heti kesäkuun alussa Kajaani Street  Run -tapahtumassa, mutta sinne pääsy on vielä vähän auki, sillä toukokuun lopulla olisi luomen leikkuu selästä, eikä ole varmuutta kerkiääkö haava parantua ennen juoksutapahtumaa. Noh, senkin näkee sitten. Mikäli sinne ei pääse, niin juoksen ainakin keskenäni sen puolikkaan. Se nyt ei minun tämänhetkisellä kunnolla ole pahakaan rasti. Ainut ongelma on totutaa jalat juoksemiseen ilman hiertymiä. Sekin tosin vaatii vaan reeniä, että jalat tottuu.

Maratoniin treenaamiseen löytyy netistä treeniohjelmia varmasti paljonkin. Tuollainen tuli esimerkiksi vastaan eikä näytä pahaltakaan. Tuostahan voisi soveltaa itselle ensi talveksi treeniohjelman jolla voisi sitten käydä rykäisemässä maratonin kesällä '13, ellei jo tälle kesälle innostu ilman sen kummepia ohjelmia... ;)

Tälle keväälle ei ole tullut käytyä juoksemassa vielä kovinkaan montaa kertaa, vaikka tarkoitus on ollut. Laiskuus, saamattomuus ja kelit ovat estäneet. Mutta nyt kun kevät ja kesä alkavat löytää tietään myös tänne kainuuseen, alkaa aurinko ja sulat tiet houkutella kirmaamaan. Kävinkin tänään nautiskelemassa auringosta kevyen juoksun merkeissä. (statsit kyseiseen juoksuun ja kaikkiin muihin lenkkeihini löytyvät Sports-Trackerin sivuilta)

Kuten kuvasta näkyy, lunta Suomussalmella vielä riittää, mutta aurinko ahkeroi kovasti sitä sulattaakseen!


Lenkillä ollessa ja taas kerran oikean jalan kengän alkaessa hiljalleen hiertää, mietiskelin olisiko aika taas hankkia uudet juoksukengät. Ja toivoa että tällä kertaa kävisi lottovoitto ja löytyisi kengät mitkä ei hierrä. Tämänhetkiset Adidakset maksoivat 140 euroa ja ovat muuten hyvät, mutta oikeaa jalkaa hiertää juostessa. Kävellessä ei mitään. 

Tätä asiaa lenkin jälkeen pohdiskellessani törmäsin Twitterin kautta erääseen blogiin. Blogissa helsinkiläinen "Paljasjalkamatti" kertoo kokemuksiaan paljasjalkajuoksusta. Tämä ihmiselle alunperin sangen luonnollinen juoksu"tapa" alkoi kiinnostaa ja nyt mietinkin, että pitäisiköhän uusien teknisten, pronaatiotuettujen ja geelivaimennettujen hi-tech lenkkarien sijaan alkaakkin totutella jalkoja paljain jaloin juoksuun tai hankkia vaikkapa jotkin Vibramin FiveFinger barefoot kengät. Mielenkiintoinen kysymys. Pitänee perehtyä enempi aiheeseen ja miettiä. Asiassa tosin arveluttaa kaikenmaailman lasinsirujen yms. tuoma loukkaantumisriski... Kenkiä (barefooteja tai lenkkareita) voisi käydä katselemassa seuraavalla kiipeilyretkellä Ouluun. Mikäli hommaan alan ja paljainjaloin tai FiveFingerein lähden reenailemaan, niin Paljasjalkamatti on tehnyt hyvän aloittelijan oppaan mitä pitää lueskella ajatuksen kanssa.

Nyt katselemaan aurinkoa terassille ja lämmittelemään saunaa. Sitten hyvissä ajoin nukkumaan ja huomenna lisää lenkkeilyä ja kenties ulkoboulderihommia!

-Linon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti