maanantai 30. heinäkuuta 2012

Barefoottailua Fivefingerseillä

Olen nyt kerennyt totutella muutaman viikon aikana hieman uusiin Vibram Fivefingers Speed -barefoottossuihini.
Aiempi blogipostaus aiheesta.
Kokemukseni ovat olleet tähän mennessä hyvin positiivisia. Tarkoitus oli aloittaa totuttelu päkiäaskellukseen kevyesti lyhyillä parin kilometrin lenkeillä, mutta kuten aina, en malta pysyä kohtuudessa kun jostakin innostun. :) Lenkit ovat siis olleet tähän mennessä 4-9km pitkiä. Juoksemassa en ole vielä kuitenkaan käynyt, enkä ihan vielä käykkään. Totuttelen vielä vähän pidemmillä kävelylenkeillä. Muutamien kymmenien  kilometrien päästä alan sit kokeilla varovaisia juoksuja.

Erilaisia uusia kehon tuntemuksia lenkkien aikana tai jälkeen on tullut jonkin verran. Ekan lenkin aikana pohkeet ja reidet tuntuivat kipeytyvän uudenlaisesta rasituksesta, mutta tämän ensimmäisen lenkin jälkeen lihasten kipeytymistä ei ole ollut.
http://www.sports-tracker.com/#/workout/Linon/2mludrbkse2rphf3

Toisen lenkin aikana oikean jalan nilkkaan rupesi pistämään vähäsen, mutta askellusta muuttamalla se väheni. Astuin aluksi niin että korostin liikaa päkiän kosketusta ensimmäisenä. Nyt pyrin askeltamaan niin, että päkiä tulee vain noin puoli senttiä - sentin alempana kuin kantapää, eli ajallisesti vain ihan aavistuksen aiemmin. Normi kävelyssä tämä tuntuu hyvältä. Jalan luontainen jousto kerkiää toimia, eikä kantapää kopsu maahan.
http://www.sports-tracker.com/#/workout/Linon/e9d0ea3he2878vdo

Kolmannella lenkillä nilkassa ei tuntunut enää mitään, eikä muutenkaan esiintynyt kipuja tai vaivoja. Puolen matkan jälkeen alkoi päkiöissä tuntua painetta, mikä lienee ihan normaalia, kun totuttelee. Ei siis mitään kipua, vaan tuntemus, että jalka rasittuu uudella tavalla.
http://www.sports-tracker.com/#/workout/Linon/30dsjqb6rvflmgc7

Neljännen lenkin kävin heti seuraavana päivänä eli eilen, jolloin tuntui myös päkiöissä ja lisäksi alaselkä kipeytyi. Tämä tosin voi johtua myös siitä, että olin maannut edellisen päivän miltei kokonaan nurmikolla aurinkoa ottaen, sekä nukkumaan mennessä lukenut kirjaa sängyssä nelisen tuntia milloin minkäkinlaisessa asennossa.
http://www.sports-tracker.com/#/workout/Linon/4nes4lr2rsfbi12q

Nyt pidän taas muutaman päivän taukoa ennen kuin tepastelen tossuillani seuraavan kerran, jotta keho kerkiää palautua ja totutella ajatukseen uudenlaisesta tepastelusta.
Tunnelmat ja tuntemukset Fivefingerseistä ovat siis oikein hyvät, sekä odotukset luottavaiset. Uskon näillä tossuilla lenkkeilyn olevan hyväksi minulle, sillä minulla on aina ollut ongelmia tavallisilla lenkkareilla hiertymien kanssa lättäjalkojeni vuoksi. Lisäksi jalkojen pienet lihakset ja pohkeet vahvistuvat hyvin, mika on todella hyvä asia kiipeilyn jalkatekniikan kannalta!
Toivotaan siis että barefoot tossuttelusta on muiden hyötyjen lisäksi apua myös greidin nostossa kiipeilytöuhuissa! :)


- Linon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti