torstai 19. heinäkuuta 2012

Kuinka pudotin painoani?

Painon tiputtaminen on erittäin yksinkertaista: syö vähemmän, kuin kulutat! Keinot millä tähän tilanteeseen kukakin pääsee, voivat ollakkin sitten hyvin moninaiset ja mutkikkaat. Yksinkertaisuudessaan homma menee kuitenkin niin, että vähennä syömiäsi kaloreita, muuta ravintoaineet terveellisemmäksi ja lisää kulutusta (=liikuntaa). Helppoa! Mikset siis kokeilisi sinäkin?

Minulta on kyselty tänä kesänä moneen otteeseen miten olen onnistunut tiputtamaan painoani. Vastaus on helppo: unohdin ryypätä!


Noh, Maaliskuussa alkanut täydellinen absolutismi on ainakin yksi tekijä. Lisäksi olen lisännyt liikuntaa ja tarkkaillut syömisiäni. En osaa sanoa mikä noista kolmesta tekijästä on vaikuttanut laihtumiseeni eniten, mutta kaikki nuo yhdessä ovat olleet aika tehokas painon tiputtaja. Etenkin dieetin alussa huomasi miinuksella olon siitä, ettei kiipeillessä ja salilla jaksanut samaan malliin kuin aiemmin, vastaavaa ei tosin huomannut juoksulenkeillä.

Ruokailuni ovat menneet suurimmaksi osaksi seuraavanlaisen itse kyhäilemäni ruokavalion mukaan: Ruokavalio Vettä olen pyrkinyt juomaan 3-4 litraa päivässä. Kahvia on kulunut aika paljon, mutta sen juon aina muutenkin ilman maitoa ja sokeria. Ensimmäisen kuukauden ajan mukana oli myös nuo vihreä tee -kapselit, joiden pitäisi nopeuttaa aineenvaihduntaa, sekä Maca-jauhe. Maca-jauheen (adaptogeeni) kerrotaan auttavan kehoa mukautumaan paremmin muuttuviin olosuhteisiin, joten otin sen mukaan painonpudotukseen. Sen ja vihreän teen vaikutuksesta en osaa omakohtaisesti sanoa, mutta eivät ne ainakaan dieetin toimivuutta pilanneet. :) Maca jäi pois lähinnä sen takia, että lisääntyneet viikonloppuretket hankaloittivat sen käyttöä, sillä ei kehtaa kuljetella purnukkaa mukana mistä saisi lisättyä jauhoa ruokiin. Tosin tuota saisi myös kapseleina, joka olisi kätevämpi muoto matkustelua ajatellen. Treenipäivinä söin lisäksi proteiinipatukoita ja/tai banaania, sekä join urheilujuomaa tai RedBullia. Punttitreenien jälkeen join palkkarina Muscle+:aa.

Liikunnan lisääntyessä Touko-Kesäkuun aikana, ruokailu karkasi hieman käsistä, mutta se ei siinä vaiheessa enää haitannut, sillä liikuntamäärät olivat jo sillä tasolla, että pystyin huoletta syömään mitä halusin. Kuitenkin pyrin edelleen pitämään kohtuuden ja tuon ruokaohjeistuksen mielessä.

Liikuntaa on tullut harrastettua aika paljon. Mitään tarkkaa treeniohjelmaa minulla ei ole ollut. "Päälajiani" kiipeilyä on tullut harrastettua niin paljon kuin mahdollista, eli viikonloppuisin. Ei tosin joka viikonloppu, sillä autoton ei pääse aina matkustamaan, eikä aina löydy kiipeilyseuraa.
Liikuntani kiipeilyn ja satunnaisten salilla käyntien lisäksi on ollut puhtaasti kestävyyslajeja ja niiden seuranta tapahtuu Sports-Trackerin avulla. Blogin oikeassa laidassa näkyykin Sports-Trackerin widgetti missä viimeisimmät lenkkini. Lisää löytyy Sports-Trackerin profiilistani.

Painokehitystäni olen seuraillut aina kotona ollessani joka aamuisella punnituksella. Tulokset tämän vuoden aikana löytyvät dietin loppupunnitukseen saakka seuraavasta linkistä: Painokehitys Tammi-Helmikuun aikana kuljin vielä säännöllisesti punttisalilla ja olin tarkoituksella plussakaloreilla. Ei sieltä lihasta kerennyt kuitenkaan juuri kertyä, mutta olipahan jotain tekemistä! Jospa ensi talvena saisi niitä lihaksiakin vähän ja niihin reilusti sitä kestävyyttä, että jaksaa puristaa kallioilla!

Tuo punnitseminen joka aamu on hieman kaksipiippuinen juttu. Toisaalta näkee tarkemmin missä mennään, mutta toisaalta luonnollinen vaihtelu voi masentaakkin, kun välillä paino pompsahtelee ylöspäin. Painon seuranta viikon välein voi olla mukavampi. Jokainen voi tietty testata kumpi tuntuu mukavammalta. Itse tykkään pysyä koko aika kartalla missä mennään.

Loppuun vielä aiemminkin postaamani kuva, josta näkyy että ainakin parempaan suuntaan on menty. Toivotaan että ensi kesänä oltaisiin vielä paljon paremmassa ja vahvemmassa kunnossa! :)







4 kommenttia:

  1. Kiitos! Ei siinä taikatemppuja tosiaan tarvita. Hyvä sinä ja hyvin olet pitänyt tavoitteista kiinni. :)

    Sellaista kyselisin, että miten paljon olet noiden varsinaisten aterioiden lisäksi syönyt välipaloja ja millaisia? Vai onko nuo ravinnot riittäneet pitämään energiat sellaisina, että jaksat hyvin treenata?

    VastaaPoista
  2. Ja vielä lisäkysymys, että ootko syönyt joka päivä samalla tavalla, vaikka ei ole ollut treeniä?

    Ja toinenkin, onko tullut mitään lipsahteluja (lähinnä isoja hiilariannoksia)?

    VastaaPoista
  3. Alussa huomasi selvästi miten kiipeillessä voimatasot tippuivat. Muussa liikunnassa en vastaavaa huomannut. Edes pidemmillä lenkeillä. Välipaloja ei ole tullut syötyä, mutta kuten kirjoitin, niin Touko-Kesäkuussa tuli repsahdeltua ihan urakalla (kirjoitin näemmä vahingossa Huhti-Touko... korjaan) . Pizzaa ja karkkia jne. Välillä reilustikkin. Mutta liikunta paikkasi repsahdukset! ;)

    VastaaPoista
  4. Ja kyllä, samoin söin joka päivä, riippumatta reeneistä. Treenipäivinä tosin tuli juotua Redbullia ja syötyä proteiinipatukoita tai banaania lisäksi. Senkin unohdin tekstissä mainita...

    VastaaPoista