tiistai 21. toukokuuta 2013

Expedition Norway - Varustelua ja ruokahuoltoa


Varusteiden suhteen olen joutunut kyselemään paljon apuja kokeneemmilta, mutta kamalista alkaa näyttää nyt aika hyvältä. Ja nuo romut saa juuri ja juuri mahtumaan uuteen reppuuni. Mikäli olisin tiennyt talvella makuupussia hankkiessa, että pääsen vuorille näinkin pian, olisin hankkinut ehdottomasti pienempään tilaan pakkautuvan untuvapussin. Nykyinen kuitupussini vie yli puolet repun tilavuudesta.

Varusteiden pakkailu normi vaellus- ja kiipeilyreissuille on tullut minulle viimeisen vuoden aikana hyvin tutuksi, eikä siinä ole juuri arpomisen aihetta. Minulla on tosin aina kulkenut mukana hieman turhaakin kampetta, lähinnä ylimääräisiä vaatteita. Nyt kun lähdetään pienen kiipeilyrepun kanssa yönylireissuille ja jokainen ylimääräinen gramma tarkoittaa ylimääräistä kantamista muutenkin erittäin raskaille (minun mittapuulla ainakin) reiteille, joutuu kamoja miettimään hieman tarkemmin. Rajoitteena on myöskin repun koko, sillä 35l reppu ei tosiaankaan ole kovin iso. Vuorilla mukana kulkevat kamat on alla listattu sen mukaan ovatko ne vaatteina päällä ja taskuissa, valjaissa, vai repussa. Lisätietoa kamoista löytyy virallisesta kamahomostelupostauksestani.

Päällä & taskuissa:
Rab Latok Alpine -kuoritakki
Rab Latok Salopettes -kuorihousut
Rab Latok -hanskat
Taskussa ohuemmat hanskat
Shelby Merino (190g/m2) bokserit
Shelby Merino (190g/m2) pitkät alushousut ja aluspaita
Woolpower 200 Merino  (200g/m2) linersukat
Merino ja Villaseos päällisukat. (Lähden ensimmäiselle retkelle noilla paksummilla villaseossukilla ja katson onko ne liian lämpimät, vai sopivat.)
Salewa Raven Combi GTX -alppikengät
Säärystimet
Polar Buff
Shelby Ropi -pipo
Aurinkolasit
Taskussa nopeaa purtavaa
Canon IXUS 65 -kamera

Kiipeilykamat päällä:
Petzl Elios 2 -kypärä + GoPro HD Hero2
Edelrid Korben -valjaat
Petzl Lynx -jääraudat
Alppijatkoja 11
Jääruuvi
HMS-sulkurenkaita 6
Petzl Reverso 4 ATC + Black Diamond Gridlock sulkurengas
Prusik-naruja 3
120cm slingejä 3
60cm slingejä 2
Petzl Spatha -köysiveitsi
Petzl Tibloc
Trädikamat (katsotaan lähtiessä mitä kamoja Juhon kanssa otamme köysistöllemme)
Petzl Snowalker -alppihakku
Vaellussauvat

Reppu:
Haglöfs Roc Ice 35 -vuorikiipeilyreppu
Mammut Ajungilak Kompakt 3-season -kuitumakuupussi
Exped Downmat 9 LW -makuualusta
Rab Neutrino Endurance -untuvatakki
MSR Reactor keitin kaasuineen
Deuter Streamer 2.0 -juomapussi
Nalgene 1L -juomapullo
Eväät + lusikka + kokoontaitettava muki
EA-pakkaus pieni
Varustenarua
Otsalamppu
Kompassi
Kännykkä
Tulitikut
Nessupaketti + savetteja
Merino (200g/m2) linersukat varalla
Aurinkovoide
Repun sadesuoja

Kuten huomaatte vaihtovaatteina on ainoastaan kuivat liner-sukat. Eli jos kuorikerros pettää, niin sitten ollaan märkänä! Mutta aiempien kokemusten perusteella tiedän, että kuori pitää! Hiki nyt tulee varmasti, mutta eiköhän se siinä kuiva. Merino kamat kuivaa kuitenkin tosi nopsaan ja Saariselän reissulla huomasi, että vaikka merino oli märkää, niin ei tarvinu kauaa istuskella kun se oli jo kuivanut. Rabin eVent kalvo hengittää sen verta hyvin ettei kosteus jää kauaksi aikaa muhimaan. Sukkien hikoaminen on sitten eri asia ja silläpä nuo vara linerit. Päällisukka saa olla kostea, kuhan ihoa vasten saa hetkeksi kuivan.

Haglöfs lupaa repun olevan sateenkestävä, mutta koska repussa on makuupussi, sekä alusta (jonka sisässä untuvaa), niin pelaan varmanpäälle ja otan mukaan myös sadesuojan repulle. Nukkuminen märässä makuupussissa ei kuulosta houkuttelevalta, puhumattakaan painosta läpimärkänä.

Näiden vuorella kulkevien kamojen lisäksi autolla odottaa lisää kaasua, lisää ruokaa, muutama pala vaihtovaatetta yms. Siirtyessämme Galdhopiggeniltä Hurrunganeen voimme siis päivittää kiipeilyreppujen sisällön.

Sananen ruokahuollosta

Syömme kiipeilypäivinä kaksi lämmintä ruokaa. Lounaaksi napostelemme taukojen aikana pientä, mutta energiapitoista purtavaa, emmekä ala tuhraamaan keittimen kanssa.

Aamiaiseksi syön Expedition Foodsin pussiruoan ( 800 kcal / pussi)
Lounaaksi 2x BulletMeal (500 kcal / patukka), suklaata (~1100 kcal/levy), pähkinäsekoitusta (~1400 kcal / pussi) + energiageeli.
Päivälliseksi Expedition Foods ( 800 kcal / pussi) tai BlåBand Expedition ( 600 kcal / pussi) + suklaat ja pähkinät mitä jäi yli. Lisäksi päivän ajalle on kaksi olutmakkaraa (ei kuitenkaan olutta), jota voi napostella herkuttelumielessä. Eli päivän energiamääräksi tulee noin 5100 kcal. Eiköhän tuolla polkene ylös vuoren kuvetta, mikäli kaiken jaksaa ahtaa sisäänsä päivän aikana.

Kohteiden välisen siirtymisen aikaana saatamme keretä syödä jopa lämpimän lounaan. Silloin appeena edellä mainittuja pusseja.
Kyseisen kaltaiset "lisää vain vesi" -pussiruoat on tosi käteviä, sillä ei tarvitse alkaa tuhraamaan ruoanlaiton kanssa, eikä kuljetella ja pestä lautasia. Sen kun vain kiehauttaa veden, kaataa sen pussiin, lisää suolaa+pippuria, odottaa hetken ja lotasee murkinat tuulensuojaan. Helppoa ja nopeaa!

Tällä hetkellä kamat on pakattu, matkaliput on varattu ja nyt odotellaan vaan torstaita kun juna lähtee kohti ensimmäistä etappia, Helsinkiä, jonne majoitun serkun luokse odottelemaan Turkuun ja laivalle siirtymistä.

- Linon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti